Lofot-Tidende
Inger Unstad (inger@lofot-Tidende.no)

- Vi har aldri hatt så store purreløk som i år

Mange fant veien til gårdskjerringa i Pettvika: Søndag ønsket Tove og Espen Sandsund Seierstad velkommen til en av Lofotens frodigste hager.

Nå skal vi ikke påstå at årsaken til at det gror så godt i Pettvika, er at det på Austlia gård kun brukes egenprodusert oppvarming og naturlig gjødsel. Gårdskjerringa Tove Sandsund Seierstad kan forteller at året 2024 har vært eventyrlig. Aldri har avlingen vært så grønn, aldri har eplene vært så saftige. - Det har blomstret, det har spiret, det har vokst. Jeg tror aldri vi har hatt så store purreløk, så mye kål som i år. Epletrærne som vi plantet i 2007, har båret frukter på størrelse med dem du får kjøpt i butikken.

Strømmet på I forbindelse med Økouka 2024 inviterte Espen og Tove til omvisning på gården Austlia som ligger i skjul under Ramsviktinden. Lofot-Tidende fant veien dit. Det samme gjorde overraskende mange andre, kan Tove fortelle: - Vi er svært fornøyd med at så mange fant fram til oss, veldig tilfreds med det. Vi har solgt mye, men har ennå mere igjen. Både purren og de ulike grønnkålene er robuste, så de får stå en stund til i åkeren. Vi er godt hjulpen, for vi har nok med oppbevaringsplass.

En gårdskjerrings datter Selv har Tove vokst opp på gård, nærmere bestemt på Fygleåsen. Pappa Jackob, som kom fra Røst, var fisker. Slik ble det til at mamma Elise Jensen fikk hovedansvaret for gårdsdriften. Her var dyr på båsen, poteter i åkeren, men ingen epletrær i hagen kan Tove fortelle: - Mere var det ikke. Mamma hadde nok med å melke kyrne, passe på ungdyrene og på egen barn. Jeg tror ikke hun hadde kapasitet til mere. Vi hørte rykter om at det var et epletre i Mortsund, men hjemme hos oss var det kun melk, kjøtt og poteter.

Skynder seg langsomt Lofot-Tidende blir vist rundt på gården. Opp fra bakken vokser jordskokk, potet og kålrabi. Dill, løpstikke og brokkoli. Store, vakre solsikker strekker seg flørtende mot Ramsviktinden, samme med spiselige ringblomster. I drivhuset finner vi uærbødige store tomater, bifftomater forklarer Tove og forteller at det er et prøveprosjekt. Sammen med søte, saftige druer. Høner, hest og en hvit elghund som nylig er godkjent som ettersøkshund, vil også hilse på. Vi spør Tove om framtiden. Flere og flere er opptatt av å spise rein mat, så også på Vestvågøy. Hun svarer: - Jeg har ingen planer om å utvide driften. I første omgang gjør vi dette for at vi selv skal være selvforsynt med økologiske grønnsaker. Vi spiser det vi høster, overskuddet lagrer vi til de mørkeste dagene. Blir det noe til overs, kan det hende at vi inviterer til julemarked når den tiden er inne. BILLEDTEKST: Tove kunne denne dagen friste med lokale druer og hjemmebakt eplekake søtet med myntesukker. BILLEDTEKST: Tove og Espen er selvforsynt også med kompost; hestemøkk og spon.