OPP
Per Ole Aalberg (perole@opp.no)

18 500 passerte brua - køen trolig borte i 2030

I 2030 kan påskegjestene kjøre ny E6 mellom Soknedal og Ulsberg - og spare 10-15 minutters kjøretid. Rennebuordføreren setter pris på signalene fra Nye Veier.

I år som tidligere var 1. påskedag den store hjemreisedagen for gjestene i påskefjellet i Oppdal og Rennebu. Ifølge trafikktallene fra Statens vegvesen passerte 10 671 biler tellepunktet på Stavåbrua søndag. Dette er litt flere biler enn samme dag i fjor, mens det andre påskedag passerte 7 839 kjøretøy, toalt 18 501 kjøreetøy fordelt på de to dagene. Erfaringsmessig tetter det seg til tidlig på en svingete E6 med nedsatt hastighet. Om noen år kan dette være historie, om E6-utbyggingen fortsetter sørover i 2027, slik planprosessveileder Jan Ove Sivertsen i Nye Veier antydet overfor OPP i forrige uke. Nyveien er planlagt med 110 km/t fra Ulsberg og nordover. - Med forbehold om prioritering og finansiering i Nye Veier kan prosjektet bli utlyst i 2026 eller 2027. Tidligst mulige byggestart vil være på slutten av 2027, anslo Sivertsen overfor OPP. - Det er betryggende å høre at det kommer en bekreftelse på at E6-prosjektet fortsetter. Vi har ventet litt på det, sier Rennebuordfører Per Arne Lium (Sp) til OPP.

Høyt oppe på blokka Blir det slik Nye Veier ser for seg, kan neste etappe påbegynnes når strekningen Vindåsliene - Berkåk, som entreprenørene jobber med i dag, er ferdigstilt. Den åpner 15. september 2027 har Nye Veier allerede bestemt. - Vi setter pris på at prioriteringen av neste etappe kommer på plass, og dette bekrefter de signalene vi har fått fra Nye Veier tidligere om at Berkåk-Ulsberg har god samfunnsnytte og er høyt oppe på blokka hos veiselskapet, sier Lium. Entreprenøren Skanska-Syltern ligger godt an med fremdriften, og Lium tror de kan være ferdig med Vindåsliene-Berkåk innen fristen, september 2027. Da kan det ligge an til videre bygging sørover uten opphold, med dagens entreprenør som en mulig aktør dersom de vinner anbudet. - I så fall kan de flytte maskinene sørover etterhvert som de avslutter strekningen nord for Berkåk. Lium hadde sett mørkt på om nyveien skulle stoppet opp ved det nye berkåkskrysset og bli ledet gjennom sentrum. Samtidig medgir han at det er spenning knyttet til konsekvensene for næringslivet i Berkåk sentrum når E6-trafikken forsvinner. - Vi er litt spente, for det vil bli endringer. Derfor er det ifølge ordføreren viktig at utviklingen av de planlagte næringsarealene ved berkåkskrysset går sin gang. Her er det flere aktører som ønsker å etablere seg tett inntil den nye E6-en. - Videreføring av E6 er viktig for å utvikle hele næringsarealet, også det som skal ligge sør for krysset. At må byges ut med en gang, det er avgjørende for aktørene som vil etablere seg der. Det som er klart, er at det vil komme en døgnhvileplass for vogntog på området, og at Statens vegvesen bygger ny kontrollstasjon på næringsarealet. Vegvesenet har nå en mye benyttet kontrollstasjon på Storpynten ved dagens E6.

Rasutsatt flaskehals I tillegg har Circle K signalisert at de vil flytte fra sentrum til berkåkskrysset, og Rema 1000 skal etter det OPP forstår vurdere det samme. Dagens E6 mellom Berkåk og Ulsberg er svingete og ulykkesbelastet. Der er «problembarnet» Stavåbrua med midlertidig bru, og det bratte terrenget er utsatt for både ras og bekker som går over sine bredder ved store nedbørsmengder. - Da det gikk ras under ekstremværet Hans i august 2023 ble det nesten stopp i forbindelsene nord-sør med lange omkjøringsløsninger. Denne strekningen er vel så viktig som den de holder på med nå. Lium er mer betenkt over signalene fra Nye Veier om at utbedringen videre sørover mot Nedgård og kommunegrensa til Oppdal ligger langt ute på 2030-tallet et sted. Et planlagt toplankryss på Ulsberg blir det trolig ikke noe av. - Det er behov for utbedring av E6 videre sørover, så det må vi fortsette å jobbe med, sier Lium, og peker på at det ikke bare gjelder strekningen frem til Nedgård, men videre sørover gjennom Oppdal og Drivdalen. - Vi har mange rasfarlige områder i Drivdalen som må utbedres, så vet vi at Nye Veier har mange strekninger sørover i sin portefølje, og et er mange kommuner som står på for å få bygd ut sine strekninger. Det er et nåløye å komme gjennom, men vi må prøve så godt vi kan å påvirke. BILLEDTEKST: 10 500 biler passerte Stavåbrua i Rennebu første påskedag i fjor. BILLEDTEKST: Ordfører i Rennebu, Per Arne Lium (Sp).