Øyene
Pål Nordby

"En henlagt sak er ikke lukket og låst for alltid

I starten av mars var det et raid på Hvasser der sju båtmotorer forsvant. Tyveriene ble anmeldt, men anmeldelsene ble henlagt etter få dager.

- Selv om tyveriene er henlagt, betyr ikke det at de er lagt i en skuff og glemt. Når motorer kommer til rette, sjekkes de med de opplysningene vi har, så det er ingenting i veien for å åpne saker igjen dersom vi har noe konkret å gå på, sier leder for etterforskningsseksjonen ved Tønsberg politistasjon, Knut Erik Ågrav. Nå er det båtsesong, det betyr at det også er sesong for tyverier av båtmotorer. Mange er bestillingstyverier, og vanskelige å etterforske.

Kan gå flere år Men Ågrav har eksempler på at saker som er flere år gamle kan bli tatt fram igjen. - Vi hadde treff på et motornummer fra en motor som var stjålet for sju-åtte år siden. Etter så lang tid, begynner det å bli vanskelig å bevise hvem som har stjålet, men vi kan kanskje finne fram til hvem som har kjøpt. En motor kan imidlertid være kjøpt i god tro. Derfor er det vanskelig å bevise, men det kan være håp, selv om en sak er henlagt, sier han.

Et europeisk samarbeid Nylig kom det 17 beslaglagte båtmotorer i en leveranse fra Romania til Göteborg. - De fleste var tyverimerket, noe som var avgjørende for at de ble beslaglagt, kunne Redningsselskapet melde. Verdier for flere millioner kroner er på vei tilbake til Skandinavia. Aksjonen var samordnet mellom europeisk politi og flere andre etater i Romania. - I akkurat denne leveransen var det ingen motorer som kunne spores tilbake til Norge, men dette var bare en av flere leveranser framover. Det vil komme mange som kan spores til Norge også, forteller Kjetil Aa. Skaare, daglig leder i Securmark, til Telemarksavisa. Skaare kan fortelle at EUs grensepoliti, politi fra store deler av Europa, samt representanter fra Securmark, saumfarte flere havner ved Svartehavet der de tok for seg motor for motor. Norsk politi var ikke med i denne aksjonen, men Skaare kan love at det blir flere.

Ofte raskt henlagt Knut Erik Ågrav i Tønsberg begrunner raske henleggelser med at det er lite eller ingenting av konkrete spor å gå etter. - Men det gjøres undersøkelser selv om en sak er henlagt. Å åpne en sak kan være aktuelt når vi nærmer oss at en person eller personer kan bli siktet. Vi tar opp igjen de sakene som er formålstjenlig å ta opp. Det gjelder i flere av vinningssakene. For eksempel om man finner en motor i Romania som er stjålet på Hvasser, er det flere spørsmål å stille. Er det rumenere som har stjålet på Hvasser og fraktet dem ut? Er det nordmenn som har stjålet og videresolgt? Har noen mottatt penger, og fått motorene transportert ut av landet av andre? Det er mange ulike scenarioer, så det spørs hvilke tråder vi har å trekke i, sier han.

Sjekker på ferjene Ågrav har erfaring fra at båtmotorer kan bli tatt på ferjene, ettersom både Sverige og Norge har kontroll på utgående ferjer. Det kan være biler eller personer som er mistenkelige. Varebiler eller lastebiler som blir sjekket. Iblant er det treff. - Det beste er hvis vi har tips om et registreringsnummer vi skal se etter. Hvis bilskiltet for eksempel er fanget opp på overvåkingskamera ved tyveriet. Problemet kan være at vi sliter med å verifisere at det er akkurat den motoren vi ser etter. Det er vanskelig hvis opplysningene vi har bare er at det er en Yamaha 200, og ikke et registreringsnummer. Å spore gods, er vanskelig hvis vi ikke har produksjons- eller registreringsnummer. Ofte blir det for lite å gå etter, sier Ågrav.

Sju ble stjålet Det var sju båtmotorer som ble stjålet fra Hvasser tidlig i mars. Fem av dem på morgenen 3. mars fra Kilen båthavn. Tre menn og en lys grå eller hvit varebil ble observert via overvåkingskamera. Politiet fikk filmen sammen med anmeldelsene. - Jeg har ikke sett filmen, men generelt kan jeg si at mange overvåkingskameraer blir satt opp høyt. Forståelig for å holde oversikt over et større område, men ofte blir det ikke mulig verken å se ansikter eller bilskilter. Kanskje det kan være lurt å tenke på plasseringen. Et lavere kamerapunkt kan gi bedre muligheter både til å se ansikter og nummeret på bilen, er et tips fra Knut Erik Ågrav. Tyveriene av de sju båtmotorene ble henlagt etter «bevisets stilling», som det heter.

Var forbannet - Vi er fly forbanna, det er veldig ergerlig, sa Johan Pillgram Larsen til Øyene, etter at han mistet en 140 hestekrefter Suzuki påhengsmotor. Broren Gustav Pillgram Larsen måtte se en relativt ny 115 hestekrefter Suzuki-motor gå tapt. Begge motorene ble stjålet utenfor fritidsboliger i Oppegårdsveien på Hvasser. - Nei, jeg har ikke fått avklart saken med forsikringsselskapet ennå, men fått tilbud på en ny motor. Starten på båtsesongen blir nok noe forsinket i år, sier Johan Pillgram Larsen når vi tar kontakt. Bedre går det for Gustav Pillgram Larsen, han kan snart sette kurs mot holmer og øyer. - Ja, vi har kommet til en avtale med forsikringsselskapet, og regner med at ny motor kan bli montert på båten like over påske. Til tross for alt ubehaget, ser det nå ut til å ordne seg, sier Janne Ursin, kona til Gustav Pillgram Larsen. BILLEDTEKST: Leder for etterforskningsseksjonen ved Tønsberg politistasjon, Knut Erik Ågrav, sier at en henlagt sak kan bli aktivisert igjen dersom det kommer opplysninger som kobler de til for eksempel tyveri av en båtmotor. BILLEDTEKST: Båten til Johan Pillgram Larsen sto lagret ved garasjeveggen, rett ved veien og med naboer rundt. Det har ikke tyvene brydd seg om da de fjernet motoren.