Bygdeposten
Rbl@bygdeposten.no

Jordnær stemning

Buskerud gård samlet elever og besøkende Tirsdag var det en dag litt utenom det vanlige på Buskerud gård i Åmot. Arrangementet «Jordnært» samlet både elever og besøkende til ulike aktiviteter.

«Jordnært» er et samarbeid mellom aktørene på Grønt Fagsenter Buskerud. Været var nydelig, stemningen god og de som kom fikk kunnskapspåfyll om jordhelse, klimavennlig landbruk og fikk se nye maskiner og redskaper. På dagtid var det et faglig opplegg for elever på Buskerud videregående skole, og på ettermiddagen var det et åpent arrangement for bønder og andre interesserte.

Fra jord til bord

Elevene på restaurant- og matfag fikk virkelig prøvd seg denne dagen. Skolen hadde i samarbeid med Økouka Buskerud og Buskerud Bonde- og Småbrukarlag, invitert inn til «Restaurant Jordnært».

- I forkant av arrangementet var elevene på gårdsbesøk hos Kristoffer Svalastog Skinnes og Live Svalastog Skinnes på Nedre Skinnes gård i Krødsherad. Hensikten var at elevene skulle lære om hvordan dyrene på gården har det, både i livet og i overgangen til den andre siden - til å bli mat for oss. Elevene fikk et innblikk i slakteprosessen som foregår på gården, før de uka etterpå tilberedte råvarene, forteller Kommunikasjonsansvarlig i Grønt Fagsenter Buskerud, Karoline Lervåg Solberg Jordhelse og jordvern

På ettermiddagen fikk bønder og andre interesserte mulighet til å bli bedre kjent med jorda og aktuelle tiltak for å bedre jordhelsa og hvordan man som bonde kan tilpasse seg nye krav i landbruket i forhold til redusert jordarbeiding.

- Det var mange som benyttet muligheten til å se på jordlivet i mikroskop. I jorda er det nemlig et yrende liv med mikroorganismer som man ikke kan se med det blotte øyet. Buskerud Bondelag og Buskerud Bondeog Småbrukarlag hadde gått sammen for å formidle viktig kunnskap om jordvern, både til elever og deltakere på ettermiddagen, sier Solberg Forskningsformidling

På Grønt Fagsenter og Buskerud gård foregår det forskning på jord og jordhelse. Anders Næss og Øystein Haugerud har begge mye kunnskap og brukte denne dagen til å videreføre noe av kunnskapen sin til engasjerte elever og gårdbrukere.

- Øystein Haugerud er en pioner innen sitt fagfelt og mangeårige arbeid innen jord og jordhelse. Etter en prat med Øystein ble deltakerne litt mer klok på jorda og hvordan ting henger sammen. Anders Næss delte av sin kunnskap gjennom praktisk tilnærming ved å lukte, ta og kjenne på jorda og komposten, sier Solberg

BILLEDTEKST: JORDHELSE: Forsker og økobonde Anders Næss fortalte om jord og jordhelse. BILLEDTEKST: JORDNÆR STEMNING: Fra venstre: Stine Reitan, Dag Præsterud, Hallvar Hognestad, Magdalene Mathiesen, Siri Torp Nordby og Silje Klo Hansen. BILLEDTEKST: GUTTA I SOLA: Hans Andre Tandberg og Eirik Kolsrud fra Grønt Fagsenter.