Finansavisen
Anders Horntvedt (anders.horntvedt@finansavisen.no)

Milliardsalg i fare for Zaptec-utbrytere

Prises til rundt 500 millioner kroner TEKNOLOGI: - Vi hadde ikke den økningen vi ønsket, sier Fredrik Lima i billadeselskapet Amina Charging. Kundene nølte i fjor, og millionene renner ut.

STAVANGER: Oljebyen Stavanger er blitt sentrum for norske elbilladerselskaper. Du har kanskje hørt om børsnoterte Zaptec. Kanskje har du også fått med deg Easee, som først vokste til milliardverdsetting, og deretter kollapset på grunn av kranglete svenske elektrokontrollører. Easee hevder å ha fått et nytt liv, og for tre år siden kom selskapet Amina Charging inn fra siden. «25-åring sikter mot milliarden med ladeselskap», het det da Dagens Næringsliv skrev om Amina Charging i 2022. Selskapet startet da en gjeng unge gründere, flere av dem med bakgrunn fra Zaptec, fikk med seg investorer på en ny storsatsing på elbilladere i Stavanger.

- Naturlig å slippe byrden I 2021 sluttet Fredrik Erland Lima etter det han omtaler som fem veldig fine år i Zaptec. På slutten var han Europa-sjef, med mandat om å bygge opp Zaptec utenfor Norge. - Jeg sluttet uten å ha noen planer, og det var ganske befriende. Jeg hadde i hvert fall ingen planer om å starte ladeselskap, men så ble jeg likevel spurt om å være med på en ny oppstart, sier Lima, som ble daglig leder i august 2024. Allerede et par år tidligere var han medgründer og ansvarlig for internasjonal ekspansjon. - Hvorfor trengs det flere ladeselskaper? - Vi har tilpasset oss den softwarebølgen som er kommet, og vi leverer kun hardware. Det betyr at vi kan effektivisere organisasjonen, produksjonen, samarbeidet med softwareselskapene og ha felles kunder. For oss er det veldig naturlig å slippe byrden med softwareutvikling, for det er ekstremt krevende å gjøre hardware og software samtidig som en startup, svarer han.

Støttet utbrytergjeng Lima opplyser at 190 millioner kroner er skutt inn i selskapet, i en kombinasjon av investorkapital og offentlige støtteordninger. Blant eierne finner vi Momentum, Eviny, Nysnø, Lyse, Tore Gjedebos selskap Investore, Ståle Kyllingstads IKM og Statkraft Ventures. - Vi var veldig tidlig i dialog med ulike investormiljøer, og vi kom raskt i gang med de industrielle og institusjonelle investorene vi har i dag. - De var interessert i å støtte en utbrytergjeng som hadde lært mye fra tidligere erfaring. Investorene var også veldig enige i modellen om at ikke nødvendigvis ladeselskapene er sentrum av universet. Det er energiselskaper som forstår verdien av å tilby tjenesten. Både Lyse og Eviny selger strøm og er opptatt av å ha direkte kontroll over boksen. Vi har sagt siden starten at vi synes smartlading er fantastisk så lenge det ikke styres av oss. Vi er opptatt av å legge til rette ved å gjøre lading så enkelt som det kan bli. Amina skal kun støtte smartlading, sier Lima.

- Et mellomår Hoveddelen av omsetningen skjer i Amina Distribution, som bare økte omsetningen med 11 prosent i fjor. - Vi hadde ikke den økningen vi ønsket. Vi er en startup med risikokapital som skal vokse fort, men 2024 ble et mellomår der vi brukte mye tid på produktutvikling og holdt litt igjen på ekspansjon til nye markeder. På bunnlinjen er det underskudd. Både i 2022 og 2023 var det store tap. Bunnlinjen for 2024 ønsker ikke Lima å tallfeste i denne omgang. - Som mange startups med store utviklingskostnader er vi fortsatt i en investeringsfase med negativt resultat. Vi har som mål å tjene penger i 2026. Vi har stor tro på modellen og jobber systematisk for å nå lønnsomhet, sier Lima. Produksjonen foregår ved Topro i Gjøvik. Selskapet er til stede i Danmark, Sverige, Finland og Nederland. I tillegg er det salg i ytterligere seks markeder. Lima opplyser at selskapet nylig har fått tilført kapital fra eksisterende aksjonærer for å støtte selskapets videre utvikling og vei mot lønnsom drift. Han vil imidlertid ikke kommentere størrelse eller verdsetting. Ved forrige kapitalrunde i 2023 var Amina Charging verdsatt til i underkant av en halv milliard etter kapitalinnhenting. - Det koster å drive utvikling og ha folk ansatt. Det er først med skalering at du klarer å generere penger på det nivået vi ønsker. Men vi har jo en veldig sterk aksjonærbase med aksjonærer som tror på forretningsmodellen og på strategien vi har, sier han. AMINA DISTRIBUTION (Mill. kr) 2024 (anslag) 2023 Driftsinntekter 33 29,7 Driftsresultat - -38,9 Resultat før skatt - -42,6 Årsresultat - -32,3

Eiere: Amina Charging, som i sin tur eies av Abcd Holding (Arne Magnus Berge, 10,0 %), egne aksjer (9,6 %), Momentum (8,6 %), Eviny Ventures (8,6 %), Nysnø Klimainvesteringer (8,6 %), Whiterock (Eirik Jørgensen, 7,9 %), Lyse Vekst (5,5 %), Stig Roar Myrseth (5,1 %), West Coast Venture (Ole Olsen Hodnefjell, Karl Bore og Stian Førre-Wold, 4,2 %), Investore Finans (Tore Gjedebo, 4,2 %), andre (27,7 %). BILLEDTEKST: NÅDDE IKKE SALGSMÅLENE: - 2024 ble et mellomår, sier Fredrik Erland Lima, grunder og daglig leder i Amina Charging.