TV2 Bornholm
Katja Hemming Hansen

En million borgere får blødt vand - vi gør ikke

En million vandkunder i hovedstadsområdet får blødere vand. Hofor, der er hovedstadens forsyningsselskab, har taget de første skridt til blødere vand. I Bornholms Energi og Forsyning er der ingen aktuelle planer om blødgøring, oplyser forsyningsselskabet.

En million vandkunder i hovedstadsområdet får blødere vand. Hofor, der er hovedstadens forsyningsselskab, har taget de første skridt til blødere vand. I Bornholms Energi og Forsyning er der ingen aktuelle planer om blødgøring, oplyser forsyningsselskabet. Af: Katja Hemming Hansen

En million vandforbrugere i hovedstadsområdet kan glæde sig til at der i fremtiden vil komme blødere vand ud af deres vandhaner.

Som det første af Hofors større vandværker leverer værket ved Marbjerg nu blødgjort vand. Det skriver forsyningsselskabet i en pressemeddelelse.

Hofor tager dermed det første skridt mod at levere blødgjort vand til alle virksomhedens én million vandkunder i hovedstadsområdet, skriver forsyningsselskabet.

Med blødt vand sparer forbrugere penge

Allerede i 2017 begyndte HOFOR at levere blødgjort vand i Brøndby, og her har erfaringerne været gode.

Ifølge Hofor, så viser en undersøgelse foretaget af DTU og Hofor, at det blødere vand i Brøndby har betydet mindre kalk i for eksempel toiletter og mindre besvær med rengøring. Samtidig betyder det blødere vand lavere forbrug af sæbe, afkalkningsmidler og andre kemikalier, hvilket gavner både miljøet og kundernes økonomi.

Hofor skriver også, at ifølge beregninger fra COWI, så kan en familie på fire spare omkring 500 kr. om året med det blødere vand. Det skyldes blandt andet, at der ikke skal afkalkes så ofte, at elkedlen og andre apparater holder længere, og at der skal bruges mindre sæbe ved tøjvask og rengøring.

- Alle de fordele glæder vi os rigtig meget til at kunne tilbyde alle vores kunder, og vi knokler på hver dag for, at de kan få det hurtigst muligt, siger Susanne Lykke Jakobsen.

Miljøstyrelsen: Blødt vand bidrager til cirkulær økonomi

Og besparelsen og den mindre miljøbelastning bekræfter en undersøgelse fra Miljøstyrelsen.

Se undersøgelse fra Miljøministeriet

Ifølge den så vil en blødgøring af vandet i Danmark blandt andet at medføre et mindre energiforbrug på nogle husholdningsapparater, forøget levetid på både husholdningsapparater og -installationer samt et mindre forbrug af kemikalier til afkalkning og rengøring. En central blødgøring af drikkevandet kan dermed bidrage til en cirkulær økonomi, skriver Rambøll, der har lavet undersøgelsen for styrelsen

Katja Hemming Hansen